la perouse community centre




The La Perouse Aboriginal Community Centre is a self-sustaining building that brings identity to the indigenous community of La Perouse. The community centre centre embraces the Aboriginal philosophy of interconnectedness, and combines this with non-indigenous ideas of sustainability such as biodiversity, place-based knowledge, design for disassembly and the global justice movement.

Placed lightly on a prominent headland in La Perouse, the expansive site receives plenty of sunlight and north-easterly and southern winds. It faces beautiful views to the water over low Australian shrubbery to the north, south and west. To the east are existing community housing and residential buildings.The community centre was strategically placed with consideration of minimise impacts of the project on the site.

Each modular system is designed to promote community involvement in the construction phase. It is also intended to be disassembled at the end of each materials lifetime and recycled.
As well as bringing an aesthetic sense of identity and empowerment, each modular pavilion was placed with the intention of promoting cooling breezes, increasing solar access and creating useful and meaningful spaces throughout the site.




floor plan

1. office pavilion 2. education centre 3. gafe/gallery/food market 4. permaculture garden










the permaculture garden

The permaculture garden brings together edible vegetation and native species in order to allow participation and involvement in the care and growth of species. As with many other aspects of the design, this aspect of the landscaping encourages education and learning through involvement. Grey water recycling systems are integrated with rainwater collection tanks to provide sustainable management of the gardens.







sustainability

Ecological Sustainability was a major factor of the design. It not only reduced the impact of the building on the earth's resources, but it played a major role in the social power and recognition of being able to operate off the city's power grid.

Power was generated through wind turbines and solar panels, and stored in appropriate battery banks for later use. Rainwater was collected and stored in several tanks over the building, and waste water recycling systems were implemented into the design.

It was ensure that minimal trees were removed from the site, and the building would no disturb as few naturally existing conditions of the site as possible